Indicator
Toelichting
Bron
Bijstand
Percentage huishoudens met een bijstandsuitkering
Gemeente Ede (Suite voor het Sociaal Domein)
Sociaal-economische status
SES-WOA Numerieke indicator voor de sociaaleconomische status van een regio op basis van welvaart, opleidingsniveau en arbeidsverleden van huishoudens.
CBS
Laag inkomen
Percentage huishoudens met een Inkomen onder de lage-inkomensgrens.
Netto arbeidsparticipatie
Percentage inwoners (15-74) dat werkt
Ervaren gezondheid
Percentage inwoners (18+) met een (zeer) goed ervaren gezondheid
GGD'en/CBS/RIVM (Gezondheidsmonitor)
Wekelijks sporten
Percentage inwoners (18+) dat wekelijks minimaal 1 keer sport
Schoolverlaters zonder startkwalificatie
Percentage jongeren (18-23) zonder startkwalificatie het onderwijs hebben verlaten
DUO
Fietsen
Percentage inwoners (18-65) dat minimaal een deel van het traject fietst naar werk of school
WMO
Percentage inwoners dat in een jaar twee of meerdere dagen een indicatie heeft gehad voor een maatwerkvoorziening Wmo.
Huisartsbezoek
Percentage inwoners (18-65) met meer dan 10 consulten bij huisarts (per jaar)
Vektis Gemeentezorgspiegel
Eenzaamheid
Percentage inwoners (18+) dat zich enigszins tot (zeer) sterk eenzaam voelt. Dit percentage is gebaseerd op de eenzaamheidsschaal van De Jong Gierveld.
Sociale cohesie
De schaalscore "sociale cohesie" is een samengestelde score van een aantal vragen. De score loopt van 0 tot 10. Hoe hoger de score op deze schaal, hoe beter de sociale cohesie wordt ervaren. De indicator bestaat uit de vragen naar:
Gemeente Ede (Leefbaarheidsmonitor)
Gemis van sociale steun
Percentage inwoners (18+) dat emotionele steun mist
Gebrek aan contact in de buurt
Percentage inwoners met te weinig contacten in de buurt
Ontmoetingsplekken
Percentage inwoners dat (zeer) tevreden is over plekken voor bewonersactiviteiten / ontmoetingsplekken in de buurt
Algemene waardering leefbaarheid
Rapportcijfer dat men geeft voor de leefbaarheid in de buurt
Actief voor de buurt
Percentage inwoners dat aangeeft het afgelopen jaar actief te zijn geweest om de buurt te verbeteren
Meedoen aan activiteiten
Percentage inwoners dat aangeeft de afgelopen 12 maanden te hebben deelgenomen aan activiteiten in de buurt
Betrokkenheid bij leefbaarheid
Percentage inwoners dat aangeeft zich medeverantwoordelijk te voelen voor de leefbaarheid in de buurt
Onveiligheid/overlast (totaalscore)
Totaalscore Onveiligheid & overlast betreft een samengestelde indicator bestaande uit objectieve metingen middels geregistreerde misdrijven (inbraken, diefstallen, geweldsmisdrijven, vernielingen en ordeverstoringen) en subjectieve metingen middels de ervaren overlast (overlast van drugsgebruik, overlast van jongeren, overlast van omwonenden, vernielingen aan openbare werken, rommel op straat en bekladding) en ervaren onveiligheid (5 vragen uit Veiligheidsmonitor over ervaren veiligheid in de eigen buurt). De scores worden per buurt en wijk uitgedrukt in een afwijkingsscores ten opzichte van het gemiddelde van Nederland op deze dimensie.
Leefbaarometer
Algemene waardering veiligheid
Gemiddelde rapportcijfer veiligheid in eigen buurt
Onveiligheidsgevoel
Percentage inwoners dat zich weleens onveilig voelt in de eigen buurt
Ervaren verkeersoverlast
De schaalscore "verkeersoverlast" is een samengestelde score van een aantal vragen. De score loopt van 0 tot 10. Hoe hoger de score op deze schaal, hoe meer overlast men ervaart. De indicator bestaat uit de vragen naar:
Ervaren overlast gedrag anderen
De schaalscore "sociale overlast" is een samengestelde score van een aantal vragen. De score loopt van 0 tot 10. Hoe hoger de score op deze schaal, hoe meer overlast men ervaart. De indicator bestaat uit de vragen naar:
Overlast (objectief)
Aantal geregistreerde meldingen van overlast per 1000 inwoners
Politie
Criminaliteit (objectief)
Aantal geregistreerde misdrijven per 1000 inwoners
Corporatiebezit
Aantal huurwoningen in bezit van woningcorporatie ten opzichte van totaal aantal woningen in buurt of wijk
Woonduur
Gemiddelde woonduur (in jaren).
Gemeente Ede (BRP)
Meergezinswoningen
Aantal meergezinswoningen vermeld als percentage van de totale woningvoorraad
Tevredenheid woning
Gemiddelde rapportcijfer van inwoners voor hun woning
Woningkwaliteit (objectief)
Percentage gelabelde woningen met geldig energielabel A t/m A++++
Klimaatmonitor
Gemiddelde WOZ-waarde
De gemiddelde woningwaarde is gebaseerd op de gemiddelde waarde onroerende zaken van woonobjecten op basis van de Wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ-waarde).
CBS, bewerking gemeente Ede
Populariteit buurt
WOZ-waarde per m2 van woningen met een oppervlakte tussen 50 en 250 m2. buurten met minstens 50 woningen zijn alleen meegenomen Peildatum: WOZ-waarde per 1-1-2023
Ervaren verloedering
De schaalscore "verloedering" is een samengestelde score van een aantal vragen. De score loopt van 0 tot 10. Hoe hoger de score op deze schaal, hoe ernstiger men de verloedering ervaart. De indicator bestaat uit de vragen naar: - Bekladding van muren en/of gebouwen - Rommel op straat - Hondenpoep - Vernieling van telefooncellen, bus- of tramhokjes
Ervaren fysieke kwaliteit buurt
Schaalscore "fysieke kwaliteit woonbuurt": de score loopt van 0 tot 10. Hoe hoger de score, hoe gunstiger. De schaalscore fysieke kwaliteit woonbuurt is een samengestelde score op basis van de volgende stellingen: - In de buurt zijn de wegen, paden en pleintjes goed onderhouden - In de buurt zijn perken, plantsoenen en parken goed onderhouden - In de buurt is het buiten goed verlicht - In de buurt zijn goede speelplekken voor kinderen - In de buurt zijn goede voorzieningen voor jongeren
Aandeel groen per buurt
‘Aandeel Groen’ (Klimaateffectatlas): De basiskaart Groen brengt op basis van luchtfoto’s voor heel Nederland het groen en grijs in kaart. Per buurt worden de volgende groenkenmerken onderscheiden: % bomen (boomkroon en het gebied eronder), % laag groen (gras, struiken) en % grijs (stenen, verharding, kale grond, zandverstuiving). Aandeel groen: aandeel bomen + aandeel laag groen. Agrarische gebieden worden niet meegenomen in de groenanalyse.
Klimaateffectatlas
Tevredenheid hoeveelheid groen
Percentage inwoners dat aangeeft (zeer) tevreden te zijn over de hoeveelheid groen (bomen, begroeiing, park) in de buurt
Tevredenheid toegankelijkheid voorzieningen
Percentage inwoners dat het er (helemaal) mee eens is dat de voorzieningen in de buurt goed toegankelijk zijn (ook voor mensen met een lichamelijke beperking)
Tevredenheid sportvoorzieningen
Percentage inwoners dat aangeeft (zeer) tevreden te zijn over de sportvoorzieningenin de buurt
Het doel van deze profieltaart is om inzichtelijk te maken hoe het gaat met de verschillende gebieden in gemeente Ede. De gebiedsanalyse geeft u een beeld van hoe een wijk of buurt scoort op diverse indicatoren in vergelijking met het gemiddelde van Ede. Positieve/negatieve scores betekenen dat gebieden een grotere/kleinere kans hebben op een positieve/negatieve ontwikkeling. Hiermee kan de gemeente de ontwikkeling van deze gebieden monitoren. De gemeente gebruikt deze gebiedsanalyse samen met andere informatie om samen met bewoners en professionals de problemen in de wijk aan te pakken en zo de wijken te versterken.
De ontwikkelingen zijn zowel door de tijd heen te zien, door de huidige stand met een eerdere periode te vergelijken, als door een gebiedsvergelijking, waarbij de ontwikkeling van buurten en wijken met het Edese gemiddelde wordt vergeleken.
In de profieltaart staan 5 thema’s en voor elk thema zijn verschillende indicatoren geselecteerd. De selectie van indicatoren bestaat uit een mix van objectieve (feiten) en subjectieve data (enquêteonderzoek). Door op een vlak in de profieltaart te klikken, krijgt u meer inzicht in de onderliggende waarden per thema. Vanuit de tabel kan u verder klikken naar meer informatie per indicator.
Klik op één van de thema’s in de profieltaart om de scores voor de indicatoren van dat thema weer te geven. De kleur van een thema geeft aan hoe gunstig de wijk of buurt scoort op dat thema. De scores van alle indicatoren samen bepalen de kleur van het thema. In het model kan een hoge of lage score per indicator een positief of negatief effect betekenen op de ontwikkeling van de wijk of buurt. Bijvoorbeeld: een hoger inkomen kan een gunstig effect hebben, maar een hogere werkloosheid kan een ongunstig effect hebben. Voor meer informatie klikt u op de betreffende indicator.
Een negatieve of positieve score betekent een grotere kans dat een wijk zich in de toekomst negatief respectievelijk positief ontwikkelt t.o.v. het Edes gemiddelde. De indicatoren kunnen in samenhang een direct of indirect effect hebben op de ontwikkeling van een wijk. Het volgende voorbeeld illustreert dit. Een wijk waar men een negatief beeld heeft van de buurt, heeft een hogere kans op een negatieve ontwikkeling. Wanneer de sociale cohesie echter hoog is, zijn mensen toch bereid zich in te zetten voor de wijk en is er meer sociale controle. Dit leidt tot een hogere kans op meer veiligheid, en dus een positieve ontwikkeling van de wijk.
De indicatoren uit de profieltaart hebben in veel gevallen een verschillende grootheid. Zo wordt de ene indicator bijvoorbeeld uitgedrukt in aantal personen en de andere indicator in euro's. Om de verschillende indicatoren toch met elkaar te kunnen vergelijken, wordt er gebruik gemaakt van z-scores. Een z-score is een statistische maat die aangeeft hoeveel een score afwijkt van het gemiddelde en deze zijn onderling te vergelijken. Hierdoor kan er een totaalbeeld worden gemaakt van alle indicatoren samen.
De profieltaart gebruikt een aantal klassen. De klassegrenzen zijn gebaseerd op de verdeling van de z-scores en het gemiddelde.
We hanteren de volgende klassengrenzen:
Heeft u nog vragen of opmerkingen over de Gebiedsanalyse dan kunt u contact opnemen met het Team Onderzoek van de gemeente Ede via de knop ‘contact’ boven in de menubalk.
De Gebiedsanalyse van Ede laat in één oogopslag zien hoe het gaat met een gebied. Daarvoor wordt een wijk of buurt vergeleken met het gemiddelde van heel Ede. Het resultaat is dus altijd relatief. Als een gebied het minder goed doet dan gemiddeld, wil dat dus niet zeggen dat het met het gebied slecht gaat. Wel dat dit gebied misschien extra aandacht moet hebben. Of dat er naar verhouding een groter risico is op problemen. De Gebiedsanalyse is een instrument in Ede ter ondersteuning van het gebiedsgericht werken.
Klik op de kaart om een wijk of buurt te selecteren en daarna op een plek in de profieltaart om de gegevens te tonen.
Klik op één van de thema’s in de profieltaart om de scores voor de indicatoren van dat thema weer te geven. De kleur van een thema geeft aan hoe gunstig de wijk of buurt scoort op dat thema. Dat geldt ook voor de onderliggende indicatoren. Door op een indicator te klikken worden twee grafieken zichtbaar waarin de score wordt vergeleken met de andere gebieden en met eerdere jaren.